Kausikatselmusta 2015

01.10.2015

KAUSI 2015

 

Viime syksynä päätettiin, että kaudella 2015 halutaan kokeilla uusia haasteita. Tavoitteena oli saada riittävästi yhteistyökumppaneita, jotta pystytään ajamaan rallicrossin EM-sarjaa Euroopassa. Alun perin tavoitteeksi asetettiin kolme osakilpailua, Belgia, Saksa ja Norja. Tavoite täyttyi ja, kun kolmen ajetun osakilpailun jälkeen tilanne oli se, että olin EM-sarjassa kolmantena, piti tarkistella, josko olisi mahdollisuudet ajaa myös kaksi viimeistä osakilpailua Espanjassa ja Italiassa. Mahdollisuudet siihen avautui, kun löydettiin lisää yhteistyökumppaneita.

 

Viime syksynä aloitettiin neuvottelut muutamien tallien kanssa, joista sitten valikoitui Per Eklundin Saab 93. Keväällä lumien sulettua kävimme muutaman kerran Ruotsin Arvikassa testaamassa tulevaa ajokkia. Pääsin aika hyvin sinuiksi auton kanssa heti ja tallipäälliköltä tuli hyviä ohjeita ajamisen suhteen. Tästä oli hyvä lähteä kauden ensimmäiseen osakilpailuun

 

Kausi aloitettiin EM-sarjan osalta Belgiasta toukokuussa. Jo vapaissa harjoituksissa lauantaiaamulla näytti sille, että minulla on mahdollisuudet hyvinkin sijoittua 12 parhaan joukkoon ja näin ollen semifinaalipaikkaa siis lähdettiin hakemaan. Semifinaaleihin paikka tulikin, mutta siellä olin harmikseni lähtöni 4, kun heti lähdöstä tuli vähän osumia. Olin siis ensimmäinen kuljettaja, joka jäi finaalin ulkopuolella. Lähdön keräilyalueelle kuitenkin odottamaan josko paikka finaaliin aukeaisi ensimmäiseltä varasijalta. Kaikki finaaliin oikeutetut kuitenkin olivat säilyttäneet autonsa ehjinä, että pääsivät ajamaan finaalin. Näin ollen minun oli tyydyttävä katselemaan finaalia sivusta. Sijoitus siis 7. Saavutus ei kuitenkaan ollut huono, ottaen huomioon, että tämä oli urani ensimmäisen EM-kisa ja taso siellä on todella kova.

 

Toinen osakilpailu ajettiin juhannuksena Saksassa. Sinne matkasimme koko perheen kera autolla ajaen. Lauantaina alkuerässä heti olin menossa kärkeen, kun kilpakumppani tuli täydestä vauhdista kyljestä sisälle. Siinä turvakaarikin vähän kärsi, mutta huoltomiehet onneksi saivat auton kuntoon ja niin pääsin osallistumaan seuraaviin heatteihin. Sijoitukseni neljän ajetun heatin jälkeen oli 7. Tämä oikeutti semifinaaleihin. Semifinaaleissa sijoitukseni oli 3. ja sillä pääsi finaaleihin. Finaalissa astui tekniikkamurheet heti kehiin. Lähtöön mennessä, kun renkaita putsasin, alkoi kytkin luistaa. Tämän vuoksi annoin muille lähdöstä vähän tasoitusta. Jäin viidenneksi. Otin lisälenkin heti alta pois. Hetkeä myöhemmin kaksi kilpakumppania kolaroi yhdessä mutkassa ja minulle tarjottiin paikkaa kolmanneksi. Heidän autonsa oli kuitenkin sen verran keskellä rataa, jotta ohitse en mahtunut sitten mistään. Maalilipulle tulin siis viidentenä. Tämä nosti minut EM pisteissä viidennelle sijalle.

 

Kolmas osakilpailu ajettiin Norjassa todella kauniissa maisemissa. Sinnekin matkasimme perheeni kanssa autolla. Alkuerissä kolmannessa heatissä oli hiukan tekniikkamurheita kun autosta katkesi vetoakseli kesken ajon. Se johti pyörähdykseen ja näin siitä erästä tuli hiukan huono aika. Vetoakseli kuitenkin saatiin vaihdettua pian ja pääsin jatkamaan kisaa neljänteen heattiin. Jouduin ajamaan heti ensimmäisessä lähdössä ja rata oli juuri kasteltu niin siitä tuli hieman huono aika. Sijoitukseni oli kuitenkin kaikkien ajettujen heattien jälkeen 6. ja pääsin semifinaaleihin. Finaalissa sain ihan hyvän lähdön mutta siitä huolimatta jäin ulkoradan vuoksi joukon hännille ja ajoinkin heti lähtösuoralta lisälenkille. Tämä osoittautui mainioksi ratkaisuksi, siivittäen minut ruutulipulle toisena. Näin oli urani ensimmäinen podiumpaikka tosiasia.

 

Neljäs osakilpailu ajettiin Espanjan Barcelonassa. Perjantaina kävimme tutustumassa rata-alueeseen ja muutamaan kertaan kiersin rataa. Heti alussa kävi selväksi, että rata on todella nopea. Lisäksi tämä oli ensimmäinen kerta kun kyseisällä radalla ajettiin rallicrossia, joten olimme kaikki täysin samalla lähtöviivalla, kun kukaan ei ollut aiemmin ajanut radalla kilpaa rallicrossautolla. Uskoin tämän sopivan minulle hyvin. Heti lauantaiaamun vapaista harjoituksista kaikki sujui todella hyvin. Kolmen ajetun heatin jälkeen pidin kakkossijaa taskussani. Neljänteen heattiin lähdin ulkoradalta ja lähtö oli niin tasainen, että minut yksinkertaisesti pakotettiin ahtaalle ja siitä ajauduin täysillä päin betoniseinää. Neljän ajetun heatin jälkeen tipuin siis kolarin seurauksena sijalle 4. Auton keula kärsi tuntuvia vahinkoja ja meille tulikin todella kiire saada auto kuntoon semifinaaleihin. Aika kävi korjauksen suhteen todella tiukille ja jouduin jo itsekin osallistumaan remontin tekoon. Auto saatiin vihdoin ja viimein kuntoon yleisön hurratessa vieressä. Sitten olikin jo kiire semifinaaliin. Semeissä tulin maaliin toisena ja jälleen oli finaalipaikka plakkarissa. Finaaleissa ajoin ruutulipulle neljäntenä, johon olin todella tyytyväinen tälläkin kertaa. Kun illalla odottelimme jo lennon lähtöä kentällä, sain puhelun ja kuulinkin nousseeni kisassa kolmanneksi. Kisan voittanut Tommy Rustad oli hylätty finaalin jälkeisen teknisen katsastuksen seurauksena. Tämä oli todellinen ilouutinen.

 

Kauden päättävä viimeinen EM-osakilpailu ajetaan lokakuussa Italiassa. Tällä hetkellä olen EM-sarjassa kolmantena ja toivotaan, että Italiasta palataan EM mitalistina.

 

Tähän kauteen on mahtunut myös muutamia jokkiskisoja, mutta niitäkään ei paljon ole ajettu, kun EM on syönyt ison osan ajastani. Vetelissä kävin vappuna ajelemassa kaksi luokkaa Asfalttikunkku kisassa. Yleisestä luokasta tuli voitto.

 

Liigaa (joukkuekilpailu) ajoin tänä vuonna Jurvan UA:n Diileri Teamissa. Sieltä tuli hienosti pronssia.

 

Jääratasarjaa ajoin myös, mutta ne kisat oli kovin vähissä huonon jäätilanteen vuoksi. Sieltä kuitenkin tuli kahdesta luokasta SM kultaa.

 

 

10.05.2016Rallicrossia Hyvinkäällä
10.05.2016Kilpailukalenteri 2016/ Events 2016
10.05.2016Testausta Ruotsin Höljesissä
03.11.2015Jonttu Rajala yllätti rallicrossin EM-sarjassa
01.10.2015Kausikatselmusta 2015
05.06.2015Kilpailukalenteri/Events
30.03.2015Jonttu joins Euro RX championship with Saab
10.10.2014Jonttu Rallicrossin EM-Sarjaan